Kompostowanie odpadków kuchennych – GREENLAND Skip to main content

Odpadki kuchenne stanowią około połowy wszystkich odpadów w gospodarstwie domowym. Przetwarzanie tych odpadów stanowi duży problem ekonomiczny i środowiskowy. Przy użyciu wiaderek do kompostowania Organko i EM Bokashi można przeprowadzić recykling odpadów spożywczych i wyprodukować cenny kompost do nawożenia ogrodu i roślin doniczkowych.

Kompostowanie odpadków kuchennych - obrazek

Odbywa się to przez zaszczepianie odpadków organicznych w specjalnych pojemnikach za pomocą EM Bokashi (fermentowane z EM otręby zbożowe). EM Bokashi umożliwia stabilny proces fermentacji z eliminacją procesów gnicia, przykrych zapachów i uciążliwych much.

Kompostowanie jest świadomą metodą uzyskania ekologicznego produktu z odpadków organicznych. W chwili obecnej podstawowym wyzwaniem kompostowania jest napowietrzanie pryzm kompostowych. Przy tradycyjnych metodach pryzmy muszą być często przewracane i napowietrzane dla ograniczenia ryzyka gnicia. Gdy ma miejsce proces gnilny powstają merkaptany i amoniak, oraz następuje namnożenie szkodliwych bakterii. Na złość sąsiadom przyciąga to muchy potencjalnie roznoszące chorobotwórcze bakterie. Jest to droga i nieefektywna metoda kompostowania. Nawet systematyczne przewracanie pryzmy nie zapobiegnie powstawaniu kieszeni beztlenowych, w których rozwija się proces gnilny. EM pomaga sprostać tym wyzwaniom. W procesie kompostowania ogranicza problem emisji nieprzyjemnych zapachów i stymuluje wzrost populacji bakterii beztlenowych zapobiegając gniciu materii. EM przy troskliwym zastosowaniu oszczędza czas i pieniądze.

Jak przygotować kompost z odpadków kuchennych?

1. Przygotuj wiaderko do kompostowania, rozsypując po całym dnie niewielką ilość EM Bokashi Starter Kompostowy.

2. Rozdrobnij odpadki organiczne takie jak :obierki, zwiędnięte nie nadające się już do jedzenia warzywa i owoce (nie spleśniałe, pleśń może zakazić kompost) i rzuć do wiaderka. Kompostować można także fusy, skorupki z jaj, resztki pieczywa, nawet obierki z cytrusów.

3. Ułożone na dnie wiaderka do kompostowania odpadki posyp niewielką ilością EM Bokashi Starter Kompostowy.

4. Dociśnij odpadki w wiaderku, tak aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek, za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka.

5. Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka, tak aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe.

6. Powtarzaj zabieg uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka.

7. Co 2-3 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu ( odkręcając kran u podstawy wiaderka). Stosuj go rozcieńczony w wodą w stosunku 1:100, do nawożenia roślin w ogrodzie lub kwiatów doniczkowych.

8. Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dla wspomożenia procesu kompostowania.

9. Kompost jest gotowy do użycia gdy po otwarciu pachnie słodko kwaśną kiszonką i możesz zaobserwować ubytek objętości kompostowanych odpadków. Czasem na powierzchni może pojawić się kożuch pożytecznej pleśni, który jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość kompostu.

10. Tak przygotowany kompost możesz przekopać z glebą na grządkach w ogrodzie, bądź zbierać na pryzmie kompostowej aż do uzyskania pożądanej ilości kompostu. Aby kompost nie tracił swoich właściwości warto zabezpieczyć pryzmę kompostowa folią lub przykrywać skoszoną trawą, liśćmi, dociskając w miarę możliwości.

Aby proces kompostowania był jeszcze wydajniejszy każdą dołożoną warstwę odpadków oprócz posypania EM Bokashi Starter Kompostowy można spryskać roztworem EM Ogród. Dzięki temu proces fermentacji będzie przebiegał jeszcze szybciej.Tak przygotowywany kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, ponieważ w wiaderku zachodzi proces fermentacji a nie gnicia.